Veľký raňajkový kvíz: Viete, v akej krajine vám pripravia takéto raňajky?
Je pravdou, že väčšina ľudí neraňajkuje každé ráno to isté. Každá krajina však má svoje špecifické jedlá, ktoré jednoducho nesmú chýbať v ponuke raňajok miestnych kaviarní či reštaurácií. Poznáte tradičné raňajky z rôznych krajín sveta, ktoré sme pre vás zhrnuli v našom kvíze? Otestujte sa.
V tejto krajine jednoznačne holdujú sladkým raňajkám. Typický je predovšetkým chlieb s maslom a čokoládovým posypom, ku ktorému sa, prirodzene, hodí šálka chutnej kávy. Pomôckou na uhádnutie hádanky pre vás môžu byť malé dreváky na fotografii, ktoré sú populárnym suvenírom tejto krajiny.
Raňajky v tejto krajine sú doslova kalorickou bombou. A že to nepíšeme len tak, o tom svedčí fakt, že tieto raňajky patria k najkalorickejším na svete. Obsahujú vajíčka, chlieb, opekanú slaninu, fazuľky a niekedy aj vyprážané huby. Sú mimoriadne chutné, ale nikomu, kto drží diétu, sa rozhodne neodporúčajú. :-)
Zabudnite na bohaté predošlé raňajky a nechajte si zájsť chuť. Tento ranný pokrm sa totiž skladá iba z opečeného toastu s maslom a kávy s mliekom. Takzvanú “tostadu” si dávajú samostatne, prípadne ju namáčajú do kávy. Kde podľa vás raňajkujú takto stroho?
V tejto krajine radi raňajkujú polievku. Okrem nej však aj dusenú bielu ryžu, tradičnú omeletu, nakladanú zeleninu či dokonca filet ryby a tofu. Predpokladáme, že vďaka špecifickému výberu potravín nebude až také ťažké uhádnuť túto otázku. :-)
V krajine, na ktorú sa vás pýtame teraz, si pripravujú chutné a výdatné raňajky z pita chleba, hummusu, tradičných falafel guľôčok, zeleniny a bieleho jogurtu s bylinkami.
Ak ste tieto raňajky ešte nechutnali, určite ste ich videli v nejednom filme. Cereálie s mliekom alebo toast s arašidovým maslom a džemom s pohárom pomarančového džúsu k tomu. V ktorej krajine chutia domácim takéto kombinácie?
Vajíčka sa dajú pripraviť na desiatky rôznych spôsobov, avšak v tejto krajine ich robia naozaj špeciálne. Ich typický raňajkový pokrm totiž spočíva z vajíčok v pikantnej paradajkovej omáčke. Volá sa tiež nezvyčajne – shakshuka.
V tomto štáte majú na raňajky mimoriadne radi sendviče. Teda, aby sme boli presnejší, otvorené sendviče, ktoré neprikrývajú druhým kúskom pečiva. Na svoj toast si najčastejšie dávajú maslo alebo margarín, syry, studenú zeleninu, a to najmä uhorku, papriku alebo rajčiny. Obľúbenou verziou je aj sendvič s lososom a vajíčkami namäkko.
Na juhu krajiny, ktorej názov budete o chvíľku hádať, často raňajkujú nezvyčajnú mliečnu polievku s pórom a vajcami. Nazývajú ju changua a servírujú ju s chlebom, ktorý si namáčajú do polievky.
Obyvatelia tejto krajiny si chladné rána spríjemňujú teplou ovsenou kašou, ktorá tvorí základ stravy miestnych rodín už celé desaťročia. Podávajú ju s maslom, posypom hnedého cukru a drobným ovocím. Každý podľa svojej chuti. Našou malou pomôckou pre vás je samotný názov tohto pokrmu. Ovsenú kašu totiž označujú ako hafragrautur.