Späť na všetky články
pred 1 rokom 7815 videní | 1 minúty čítania

Test národných jedál: Uhádnete, v ktorých krajinách vám navaria tieto špeciality?

Test národných jedál: Uhádnete, v ktorých krajinách vám navaria tieto špeciality?
Cestujete a popritom radi ochutnávate? Overte si vaše kulinárske znalosti v kvíze o národných jedlách rôznych krajín sveta.

Cestujete a popritom radi ochutnávate? Overte si vaše kulinárske znalosti v ďalšom z našich kvízov, ktorý tentoraz otestuje, do akej miery sa orientujete v ponuke jedálnych lístkov rôznych krajín sveta. Držíme prsty.

Aj keď národné jedlo tejto krajiny, ktorá hraničí so Slovenskom, nie je úplne to najznámejšie, bolo zaradené do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Ide o jahňací perkelt z mestečka Karcag, ktorý určite neulahodí každému. Okrem mäsa totiž obsahuje aj hlavu, nohy a vnútornosti zvieraťa a varí sa na väčšom ohnisku. V ktorom štáte vám tento perkelt budú servírovať?

Boršč, polievku z kapusty a červenej repy, vám pripravia ako svoje bežné jedlo viaceré krajiny východne od Slovenska. Základom tejto polievky je vývar z kostí a poväčšine hovädzieho mäsa so zmesou osmaženej zeleniny. Konkrétne červenej repy, kapusty, mrkvy, cibule a zemiakov.

V niektorých regiónoch sa do boršču dokonca pridáva aj paradajka alebo špenát. Kto považuje toto jedlo za svoje národné?

Paella je jedlo, ktoré na prvý pohľad pripomína klasické rizoto so zeleninou. Na rozdiel od toho bežného rizota však paella väčšinou obsahuje plody mora (krevety, slávky) a množstvo korenín. Mäso v paelle býva najmä kuracie, králičie, ale aj kačacie. Nie je pritom nezvyčajné, ak dostanete paellu aj so slimákmi.

A prečo sa to volá paella? Tento názov je odvodený zo železnej varnej nádoby paellon, v ktorej sa pokrm pôvodne pripravoval. Kde si teda na tomto jedle z ryže pochutíte?

Vareniky sú jedlom, ktoré sa veľmi podobá našim pirohom. Podáva sa k nim však väčšinou kyslá smotana a pripravujú sa v sladkej i slanej verzii. Najobľúbenejšie sú čerešňové vareniky, taktiež vareniky s mletým mäsom, hubami, zemiakmi, kapustou či tvarohom. Kde vám ich pripravia?

Vaječné rezance s plátkami bravčového mäsa zvané ako Bami Mu Daeng (alebo aj Ba Mee Moo Dang) sa môžu podávať ako samostatné „suché“ jedlo alebo s vývarom. Do jedla sa pridáva koriander, chilli, zelená cibuľka, vyprážaný cesnak a bravčová koža. Aká kuchyňa ponúka toto jedlo?

Tradičné jedlo z kapusty a viacerých druhov mäsa Bigos sa obvykle pripravuje z čerstvej, ale aj kyslej kapusty, červeného mäsa, klobásy, údeného bôčika, hríbov a korenín (soľ, mleté čierne korenie, bobkový list).

Podľa starej tradície sa na konci pridáva i trochu medu a najlepšie chutí, keď si ho dáte, podobne ako guláš, ohriaty na ďalší deň. Ozaj, nezabudnite na chlieb. :) Jedlo ktorej krajiny opisujeme?

Teraz si nechajte zájsť chuť. Jedlo, ktoré vám totiž predstavíme, je jedno z najčudnejších, o akých ste počuli.

Ide o takzvaný pokrm Tong zi dan – slepačie vajcia, ktoré sa každý rok varia v moči malých chlapcov mladších ako 10 rokov. Varenie vajec s popraskanými škrupinami prebieha na miernom ohni počas celého dňa. Gurmáni si ich následne môžu kúpiť za cenu dvakrát vyššiu ako je cena bežných uvarených vajec. V ktorej krajine toto robia?

A po mimoriadne čudnom vajíčkovom pokrme prejdime k niečomu chutnejšiemu, krajšiemu a veselšiemu. Ide o takzvaný fairy bread, čiže chlieb víl.

Toto tradičné jedlo istej anglicky hovoriacej krajiny majú v obľube predovšetkým deti. Ide totiž o biele pečivo namazané maslom alebo margarínom, ktoré je posypané množstvom malých cukríkov. Toto jedlo sa väčšinou podáva vkusne nakrájané na trojuholníky.

Na detských oslavách ktorej krajiny takéto veselé a sladké pečivo nesmie chýbať?

A opäť jedna kulinárska zvláštnosť. Jedlo Haggis, ktoré sa podľa originálneho národného receptu varí v ovčom žalúdku. Ten sa napĺňa ovčími vnútornosťami, ako sú srdce, pečeň či pľúca, ktoré sa dochucujú ovčím lojom, soľou, koreninami, cibuľou a ovsenými vločkami. Pokrm sa podáva zvyčajne so zemiakovou kašou. Kde niečo takéto môžete dostať na tanier?

Syrový koláč Börek je výborné jedlo na zahnanie hladu. Ide o koláč vytvorený z tenučkých plátkov cesta, ktoré sa potierajú vajíčkom a maslom a plnia sa zmesou syra (ovčí syr, feta...), kôpru a petržlenu. Kde vám túto jednoduchú pochúťku pripravia?

Súvisiace články
pred 1 rokom 30413 videní | 1 minúty čítania
pred 1 rokom 16004 videní | 1 minúty čítania
pred 1 rokom 14420 videní | 1 minúty čítania
pred 1 rokom 12952 videní | 1 minúty čítania