Grécka kuchyňa nie je len o gyrose a gréckom šaláte
K dovolenke patrí aj dobré jedlo a ak ste sa tento rok rozhodli pre Grécko, nebudete sklamaní. Vaše chuťové poháriky sa už môžu tešiť na širokú paletu vynikajúcich chutí. Čerstvé ryby, zelenina, dozrievajúca pod horúcimi slnečnými lúčmi, sladučké dezerty a neodmysliteľná ľadová káva...
Gréci si vedia užívať život naplno, tak prečo by ste nemohli aj vy?
Tradičné grécke reštaurácie sa volajú taverny a práve tam vám odporúčame ochutnať domáce špeciality. Vyberte si takú, kam chodia miestni a zvykne tam byť veľa ľudí. Najete sa za dobrú cenu a spoznáte grécku kultúru v praxi. V niektorých tavernách dokonca nemajú jedálne lístky a kuchári vás namiesto toho nechajú nahliadnuť do hrncov či na gril.
V Grécku sa nepripisuje veľká váha raňajkám ani obedu. Hlavným jedlom dňa je večera, ktorá sa začína po 9. hodine a zväčša sa natiahne až do neskorých nočných hodín. Ku gréckym raňajkám patrí pečivo a káva. Pije sa zvyčajne sladká a stredne silná a dostanete k nej pohár vody. Tradičná grécka ľadová kávička frapé vás príjemne osvieži v horúcich dňoch.
Polievky nepatria medzi úplne typické obedové pokrmy, nakoľko bývajú často veľmi husté a podávajú sa skôr ako hlavné jedlo. Vyskúšajte silný kurací vývar avgolémono s rozšľahaným vajíčkom a citrónom. Alternatívou je polievka s mäsovými guličkami yuvarlakia.
Typické grécke predjedlá mezédes, ktorým sa často venuje viac pozornosti ako hlavnému jedlu, môžu mať rôznu podobu: od gréckeho šalátu, nátierky tzatziki, cez slávny syr feta s olivami, plody mora, nakladanú zeleninu, až po špeciality ako sú dolmades (listy viniča s plnkou z mletého mäsa a ryže) či taramosaláta (nátierka z tresčích ikeir). Chýbať nesmie ani typický grécky biely chlieb, ktorý si zamilujete.
Hlavné jedlo býva väčšinou kombinácia mäsa (používa sa predovšetkým baranie, teľacie, kozľacie a hydina) alebo rýb a zeleniny, prípadne ryže a strukovín. Ochutnajte tradičné grécke lahôdky:
Stifado - dusené teľacie (alebo králičie) mäso v omáčke s červeným vínom
Moussaka - mleté mäso, zapečené so zemiakmi/cestovinou, baklažánom a bešamelovou omáčkou
Ochtapodi - chobotnice, vysušené na slnku, podávajú sa väčšinou vyprážané
Souvlaki (tiež kalamaki) - mäsový špíz, grilovaný na ihle, populárny fast food v Grécku
Pastitsio - cestoviny, zapečené s mletým mäsom
Gemistes (yemistes) - zapekané plnené paradajky alebo papriky (plnku tvorí zmes mletého mäsa a ryže).
Gopes - vyprážané rybičky.
Ako dezert sa najčastejšie podáva čerstvé ovocie. Ochutnať by ste však rozhodne mali grécke sladké pochúťky, ako je baklava (lístkové cesto, med, orechy), chalva, kadáifi (typický “vlasatý” dezert s orieškami a sladkým sirupom) ši hustý grécky jogurt s medom.
K výdatnej gréckej večeri si doprajte skvelé pivo Mythos, tradičné grécke víno Mavrodáfni, Metaxu alebo anízovú pálenku ouzo.
Prajeme vám dobrú chuť alebo καλή όρεξη (kali orexi)!
Chcete tento rok vyskúšať vynikajúcu grécku kuchyňu? Neviete sa rozhodnúť, v ktorom letovisku sa ubytujete? Napíšte nám a my vám poradíme ten najlepší zájazd alebo last minute pobyt pre vašu rodinu.
Vychutnajte si grécku kuchyňu s nami!
P.S.: Zaujíma vás aj kuchyňa iných stredomorských krajín? Prečítajte si náš blog.