Ženeva - stravovanie

Švajčiarska kuchyňa

Švajčiarsku kuchyňu charakterizuje precízny spôsob prípravy, čerstvé ingrediencie a bylinky. Švajčiari najradšej varia z potravín vypestovaných a vyrobených v ich krajine, ktoré upravujú podľa tradičných receptúr. Recepty sú rozdielne od oblasti k oblasti, no syr sa používa vo všetkých oblastiach ako nosný základ. Tradičné jedlá založené na syre, masle a smotane sú vysoko kalorické. Pôvodne ich pripravovali pre farmárov, ktorí pracovali na poliach.

Okrem svetoznámych švajčiarskych syrov (ementál, gruyére, vacherin, appenzeller) sa Švajčiarsko pýši vo svete aj výrobou prvotriednej čokolády. Lahodná chuť mlieka od fialovej kravičky z Álp dostane malých i veľkých.

Typické jedlá švajčiarskej kuchyne:

Rösti – zemiaky uvarené v šupke sa ošúpu, roztlačia a vytvarujú do placky. Následne sa vyprážajú na tuku alebo masle, až kým nemajú chrumkavú kôrku na povrchu.

Raclette – pôvodne si horskí pastieri topili aromatický syr na drievku a z neho ho jedli. Dnes sa raclette pripravuje v špeciálnom prístroji (podobný elektrickému grilu), kde si môžete nielen roztopiť syr, ale i opiecť mäsko či zeleninu.

Soufflé – koláčik, ktorý sa pripravuje z vajec, múky a cukru a pečie sa v rúre. Môže sa do neho pridať ovocie alebo urobiť ho na slano, napríklad so syrom alebo slaninkou.

Fondue – v špeciálnej nádobe roztopené rôzne druhy syra, do ktorého sa vidličkami máčajú kúsočky chleba.

Cervelat – mäsový výrobok podobný našim špekáčikom. Skladá sa z pomletého hovädzieho mäsa, slaniny a bravčovej kože. Táto zmes sa dáva do črievka, potom sa buď jemne zaúdi alebo uvarí.

Reštaurácie

V okrese Cologny, nazývanom ženevské Beverly Hills, sídli jedna z najluxusnejších reštaurácií v meste Auberge du Lion d´Or (Zlatý lev). Interiér je zariadený v uhladenom klasickom štýle a pohľad z okna či terasy vás ohúri prekrásnym panoramatickým výhľadom na mesto. Prvotriedny francúzsky a írsky šéfkuchár pripraví len tie najlahodnejšie pokrmy, na ktorých si pochutia i tí najväčší labužníci.
Adresa: Place Pierre-Gautier 5, Cologny
www.liondor.ch

V srdci ženevských viníc sídli iná svätyňa dobrého jedla. Chateauvieux vám počas letných mesiacov ponúka nielen skvelý obed, ale tiež výber z neuveriteľných 800 druhov vín, medzi ktorými sú aj vína priamo od majiteľa reštaurácie Philippeho Chevriera.
Adresa: Chemin de Chateauvieux 16, Peney.Dessus, Satigny
www.chateauvi­eux.ch

Ak sa chcete dobre najesť za rozumnú cenu, určite namierte do reštaurácie Chez Ma Cousine. Trendový francúzsky podnik zariadený vo veselej žltej farbe disponuje veľmi rýchlou obsluhou a výhodným denným menu. Na grilovanom kurati so zemiakmi a šalátom si radi pochutia nielen študenti, ale i miestni právnici (neďaleko sídli budova súdu). Tiež ponúkajú široký výber dezertov a vín.
Adresa: Place du Bourg de Four 6
www.chezmacou­sine.ch

Hneď oproti stanici je jediné pohostinstvo v Ženeve, kde varia ich vlastné pivo. Les Brasseurs patrí medzi veľmi obľúbené podniky hlavne medzi mladými. Rozhodne treba prísť pred 21.30, kým reštaurácia nie je preplnená návštevníkmi a pri chladenom pivku si môžete posedieť až do neskorej noci.
Adresa: Place de Cornavin 20
www.les-brasseurs.ch


Pridať komentár

*

Meno *
Email nepovinné, maskované
WWW nepovinné
 
Do not fill this!