Španielsko - kuchyňa

Španielska kuchyňa je pestrá, ale i prekvapivo prostá. Používa veľa rovnakých surovín, ale inak spracovaných, s inými prísadami a kombináciami. Na pobreží prevažujú ryby a šaláty, vo vnútrozemí mäsité pokrmy a husté polievky. Ale i táto charakteristika je značne zjednodušená.

Nemožno totiž hovoriť o jednej kuchyni, pretože tu vedľa seba existuje kuchyňa katalánska, baskická, galicijska, kastilska, andaluska a ďalšie. Všade je tradičné časté používanie cesnaku a olivového oleja, miesto ktorého sa v niektorých oblastiach používa pri príprave jedla skôr sádlo. Nikde nechýba ovocie a zelenina, obľúbené sú zemiaky a rajčiny. Všeobecne je Španielsko rozdelené do šiestich základných oblastí.

Galicijská kuchyňa je v celom Španielsku asi najznámejšia. Galicijci totiž z nedostatku pracovných príležitostí odchádzali za obživou do iných oblastí a všade, kam prišli, šírili svoje kuchárske umenie. Preto je v krajine toľko galicijských reštaurácií. Veľmi obľúbeným jedlom je pulpo a feira – chobotnice „po trhovsky“. Je to ľudové jedlo, ktoré dostanete nielen v reštauráciách, ale ako naznačuje jeho názov, predovšetkým na trhoch…

Tradičnou pochúťkou je la empanada, piroh plnený mäsovou alebo rybacou zmesou s cibuľou.

Z plodov mora je najznámejšia vieira, ktorej lastura je symbolom "Cesty svätého Jakuba.

Tradičným zákuskom je mandlová tarta de Santiago.

Najlepšie galicijske vína sú z oblasti Albariño a Ribeiro. K jedlu sa pije víno z bielych porcelánových kalíškov.


Komentáre (6)
2008-06-16 14:39 Juraj

Krása…

2009-05-14 19:59 Jana

dobry referat sa z toho da urobit

2010-05-03 23:18 monika

hheheeh skwele pomohlo mi to k referatu hahahhah

2010-05-22 13:31 majka

super referat

2010-05-22 13:31 moniqa

iiidemm na vecc

2010-05-25 14:05 martinQa

no dakujem ucitelka mi s toho dalaa 2 lebo ze tam toho bolo maloo


Pridať komentár

*

Meno *
Email nepovinné, maskované
WWW nepovinné
 
Do not fill this!