Moskva - stravovanie

Ruská kuchyňa

Je veľmi originálna a rozmanitá. Keďže je to krajina, kde sú dlhotrvajúce zimy, ich tradičné suroviny na prípravu jedál sú tie, ktoré obsahujú dostatok uhľohydrátov a tuku, aby telo zohriali a dodali mu dostatok energie. Najobľúbenejšie ingrediencie sú napríklad zemiaky, chlieb, vajcia, mäso, maslo, kapusta, mlieko, huby či kyslá smotana. Čerstvá zelenina a ovocie sa tu používa len zriedka.

Takmer každá ruská žienka domáca ma svoj vlastný recept na prípravu koláčov, zaváranín a kyslej kapusty. Ani jedno jedlo sa nezaobíde bez chleba. Rusi spotrebujú najviac chleba na svete. Slávnostný stôl v Rusku sa samozrejme nezaobíde bez ich národného nápoja – vodky.

Snáď najznámejším typickým ruským jedlom je boršč. Základnou surovinou pre prípravu je červená cvikla. Pri varení boršču sa mieša mäsový vývar s dusenou cviklou, mrkvou, zelerom, petržlenom a kapustou. Táto výživná mäsovo-zeleninová polievka má však mnoho podôb, ktoré sa menia v závislosti od regiónu Ruska.

Reštaurácie

Snáď každý gurmán si v Moskve nájde reštauráciu podľa svojej chuti. Okrem tradičných ruských reštaurácií nie je núdza aj o podniky ponúkajúce všetky možné kuchyne sveta. Ich majitelia kráčajú s dobou, podniky vkusne zariaďujú od interiéru až po odevy personálu.

Turisti najradšej navštevujú reštaurácie, ktorých menu ponúka tradičné ruské jedlá. Jedna z veľmi pôsobivých je napríklad Godunov Restaurant. Sídli v priestoroch, ktoré boli v minulosti používané ako kláštorná jedáleň. Štýlové zariadenie a dekorácie dýchajú atmosférou starých čias. Čašníci v tradičnom odeve vám naservírujú palacinky s rôznymi plnkami, mäsité a rybie jedlá či tradičné ruské nápoje. Váš kulinársky zážitok ešte k tomu oživí klasická ruská hudba a tradičné tance. Sídli na námestí Teatralnaja, priamo pred divadlom Bolšoi. www.godunov.res­taurant.ru

Domáci Moskovčania by vám určite odporučili navštíviť Puškin Cafe, ktorú mnohí považujú za najlepšiu reštauráciu v Rusku. Interiér a personál je kompletne zladený v štýle 20. storočia. Čašníci, ktorí vyzerajú skôr ako herci, sú veľmi ochotní a zdvorilí. Aj napriek tomu, že ceny sú pomerne vysoké, jedlo je znamenité. Na osobu vyjde jedno jedlo približne na 50$, ale stojí to za to. Prvé poschodie je otvorené celých 24 hodín. Špecialitou je raňajkové menu. Reštaurácia sídli na bulvári Tverskoj.

Lacnejšou alternatívou ochutnávky ruskej kuchyne je veľmi populárna reštaurácia Mu-Mu Cafe. Tento podnik fungujúci na samoobslužnom princípe má v meste 6 prevádzok. Často sú zaplnené študentmi, úradníkmi a rodinami. Klasický chod stojí okolo 5$ a za tri chody aj s nápojmi zaplatíte len okolo 10$. Reštaurácia Mu-Mu Cafe je skvelý spôsob ako ochutnať tradičnú ruskú kuchyňu za skvelé ceny. Prevádzky sídlia na uliciach Myasnitskaja 14, Arbat 45/24, Komsomolsky prospekt 26–1, Mira prospekt 114, Korovy Val 1 a Leningradsky prospekt 62.


Komentáre (2)
2011-07-12 17:28 Tatiana @

Pochadzam z Ruska,poznam rusku gastronomiu.Rusi spotrebujut veľa chleba, no akeho.Najlepši nekvaseny(lavaš)­.Preto on neni ťažky na travenie. Jego možno pripraviť s mnogo receptami.Potom zelenina:nenajdete rodiny ktora nepouživa vňate petržlena,kin­zy(koreander),ko­pora,bazalky.O­voce jedno iz mnogich dezertov každej ruskej rodiny.A teraz o boršče.Prvy boršč nepochadza s Ruska,i tomu ruskemu nepodobal.Rusi si ho vylepšili másovym bujonom, kapustou,koreniami i smotanou.Sami rusi hrde na tuto chutnu presvitnu,čer­venomalinovu polievku.Kto bol v Rusku i nejedol boršč i peľmeni,ten v Rusku nebol.

2011-08-22 09:49 Juraj @

Ten kto písal tento článok mal asi veľa peňazí lebo všetky spomínané reštaurácie sú také drahé , že nikoho z miestnych tam nenapadne ani ísť . Pred 30-timi rokmi sme tam nechodili tiež ale raz za čas sme tam išli . No dneska nie. Prežil som v Moskve 5 rokov a stravovali sme sa v miestnych Stolovych a Kafe . Týách tam bolo dosť veľa. Neviem či toto ešte existuje a ceny tam boli aj pre študenta prijateľné . No väčšinou chudobnejší turisti a študenti si musia variť sami . Tak ako píše Tatiana – najlepšie jedlo sú peľmeni . Rusi radi jedia aj mleté mäso vo forme kotliet s prílohou na rôzny spôsob – originál je s grečnevoj kašoj – t.j. pohánková kaša , alebo zemiaky . Vtedy sa ku všetkému bral chlieb a tiež smotana. Na raňajky bola na výber kopa pečiva – všelijakého druhu a dobré . Na pitie rozličné druhy štiav – sok . Mne chutili napr. paradajkové , alebo hroznové . Dalo sa kúpiť kadečo .


Pridať komentár

*

Meno *
Email nepovinné, maskované
WWW nepovinné
 
Do not fill this!