Larnaka - stravovanie

Cyperčania sú po celom svete známi milovníci dobrého jedla. Základom sú samozrejme dary mora, ktoré v obľúbenosti nasledujú miestne špeciality, ktoré majú často príchuť exotiky.

Jedlo v reštauráciách je vzhľadom na podávané porcie pomerne lacné. Podľa miestneho zákona sú v menu uvedené ceny, ktoré schválila vláda. V cenách je zahrnuté aj 10-percentné „sprepitné“ a 8-percentná DPH. Vo väčšine reštaurácií obstojíte aj v bežnom odeve, avšak v luxusných hoteloch vás radšej privítajú v niečom viac formálnom.

Pri výbere reštaurácie sa riaďte miestnymi obyvateľmi. Tam, kde je ich najviac, dostanete zaručene najlepšie jedlo, pretože Cyperčania majú veľmi často vo zvyku jesť vonku.

Cyperská kuchyňa

Príchute tureckej, talianskej a britskej národnej kuchyne vám na Cypre vytvoria veľmi príjemné menu. Hlavné jedlo pozostáva z ryby alebo iného mäsa pripravovaného na grile a prirodzene dostanete tu tie najčerstvejšie ryby takmer priamo z rybárskej siete. Mnoho reštaurácií mení jedálny lístok podľa sezónnej ponuky rýb, aby zabezpečili ich maximálnu čerstvosť.

Klasický obed sa začína predjedlom (často sú to jednohubky), po ktorých si pochutnáte na kebabe, šalátoch, čerstvej rybe alebo jedle z jahňaciny. Posledný chod je zvyčajne čerstvé ovocie alebo medový múčnik s gréckou kávou. Tradičné jedlo na Cypre je jednoduché, čerstvé a väčšinou v súlade so zdravou výživou.

Miestna kuchyňa má v sebe aj niektoré špecifiká. Mnoho jedál obsahuje špeciálne druhy fazule, napríklad fasoulaki (francúzska fazuľa uvarená v červenom víne s jahňacinou) alebo louvi me lahana (čierna fazuľa). Veľmi populárne sú tu aj predjedlá (niekedy jednohubky), tzv. mezes, ktoré môžete jesť aj ako hlavné jedlo. Klasické predjedlá sú zemiakový šalát, šalát hohlrabi alebo horúce grilované čierne olivy.


Pridať komentár

*

Meno *
Email nepovinné, maskované
WWW nepovinné
 
Do not fill this!